Ndërsa presioni për ROI të marketingut rritet midis reklamuesve, ata po kërkojnë njohuri më të thella se si agjencitë, botuesit dhe partnerët e teknologjisë së reklamave shpenzojnë në emër të tyre.
Ata duhet të dinë rezultatin e çdo dollari reklamash. Me këtë mentalitet të fortë të matjes duke u bërë normë e re, kompanitë dixhitale dhe sociale si Facebook dhe Google kanë filluar të prezantojnë mjetet e atribuimit të brendshëm.
Por a janë këto mjetet e atribuimit që tregtarët duan apo kanë nevojë vërtet?
A mundet një kompani të masë atë që shet pa ndonjë paragjykim?
Në bisedat tona me tregtarët e markave largpamëse, ne kemi kuptuar se të dhënat e numrave të whatsapp e tyre në tregun e atribuimit është shumë e nuancuar. Nga njëra anë, ata janë të kënaqur që ekosistemi i marketingut po zgjohet me nevojën për një model të shëndoshë të atribuimit që i ndihmon ata t'i përgjigjen pyetjeve të mëdha të ROI brenda organizatave të tyre.
Por nga ana tjetër, ka një shqetësim në rritje në komunitetin e reklamave për mungesën e pavarësisë dhe ndarjes mes medias dhe subjekteve matëse. Këto shqetësime përkeqësohen më tej nga njoftimet nga kompanitë e medias që lançojnë mjetet e atribuimit.
Logjikisht, ekziston mundësia e një konflikti interesi në modelet e atribuimit në pronësi të kompanive mediatike. Kjo qasje ndaj atribuimit është e ngjashme me një kanal televiziv që mban shikueshmërinë e tij të lartë pa një agjenci verifikimi të palëve të treta si BARB ose Nielsen. Pyetja që reklamuesit po bëjnë gjithnjë e më shumë është, nëse TV mund të ketë metrikë dhe kanale verifikimi të pavarura, pse platformat e tjera nuk duhet të aplikojnë të njëjtën logjikë për matje? Dhe kjo është një pyetje që ia vlen t'i përgjigjemi.
Pas shikueshmërisë dhe sigurisë së markës, skena është vendosur për mjetin e pavarur, agnostik të medias, të atribuimit të palës së tretë.
Verifikimi i pavarur nga palët e treta ka qenë temat më të nxehta të diskutimit në komunitetin e marketingut këto vitet e fundit. Ndërsa tregtarët kërkuan nivele të larta transparence për fushatat e tyre dixhitale, siguria dhe shikueshmëria e markës e verifikuar në mënyrë të pavarur u bënë një pritshmëri standarde për reklamuesit, agjencitë dhe kompanitë e medias.
Kjo siguroi në një masë të madhe uljen e mashtrimit të reklamave për shkak të trafikut të falsifikuar dhe shpikësit, më pak humbje reklamash, dhe pak ose aspak lidhje të markave me negativitetin dhe mungesën e integritetit në hapësirën online, si gjuha e urrejtjes, racizmi, lajmet e rreme dhe më shumë.
Këto standarde të pavarura verifikimi për shikueshmërinë dhe sigurinë e markës janë tashmë standardi i industrisë. Atribuimi dhe matja e pavarur është kufiri tjetër për tregtarët largpamës.
Fundi i një epoke për kopshtet me mure të mediave dhe matjeve
Ndërsa tregtarët heqin dorë nga një qasje e kopshtit me mure ndaj marrëdhënies shpesh konfliktuale midis medias dhe matjes, roli i veglave të pavarura të verifikimit dhe atribuimit po bëhet jashtëzakonisht i rëndësishëm. Megjithatë, që këto palë të treta të jenë në gjendje të ofrojnë saktësisht atë që markat kanë nevojë, i gjithë ekosistemi i marketingut do të duhet të avokojë për teknologji të hapur dhe transparencë dhe shkëmbim më të madh të të dhënave midis mediave dhe partnerëve të teknologjisë së reklamave.
Siç thotë legjenda e agjencisë, Sir Martin Sorell, arbitri dhe lojtari nuk mund të jenë i njëjti person. Natyra simbiotike e medias dhe e matjes e përhapur nga kompanitë mediatike që zhvillojnë dhe përdorin mjetet e tyre të atribuimit ka sfida të rënda themelore, ndër të cilat është se kopshtet me mure lejojnë partnerët e medias të vlerësojnë detyrat e tyre të shtëpisë, sipas fjalëve të Sorell. Kjo qasje nuk do të funksionojë në afat të gjatë për tregtarët e fokusuar në ROI.
Pse pavarësia e medias dhe matja është çelësi për transparencën në marketing
-